2011. szeptember 09. péntek, 06:32

A véletlen felfedezés

Írta  Administrator
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Az 1970-es évek elején az újzélandi zöldkagyló (Perna canaliculus) a rákkutatás középpontjába került. Egy kagylófeldolgozással foglalkozó céget megkerestek kutatók, hogy szeretnék kipróbálni az általuk készített kagylóport, (ételízesítőnek és leves-pornak állította elő a gyártó) daganatos betegség kezelésére.

 

Sajnos a kutatóknak csalódniuk kellett, mert nem találták meg a rák ellenszerét, de véletlenül egy "csodaszert találtak”. Kiderült ugyanis, hogy azok a paciensek, akik részt vettek a vizsgálatokban és mellette valamilyen ízületi bántalomban szenvedtek, nagyfokú javulásról számoltak be, ami az ízületi betegségüket illette. Vizsgálták az új-zélandi őslakosok életkörülményeit is és kiderült, hogy a tengerparton élő maorik körében a reumás betegségek ismeretlenek, magas kort éltek meg mindvégig rugalmas ízületekkel. Magyarázatul a bőséges kagylófogyasztás szolgált.

Ezen információk tudatában a zöldkagyló a tudományos érdeklődés középpontjába került.

Napjainkban az egyik legfontosabb természetes alternatívaként tartják számon a belőle előállított készítményeket.

A pontos magyarázatot, lejátszódó folyamatot még nem sikerült feltárni, így a kedvező hatását még nem tudjuk 100%-osan megmagyarázni, ezért gyógyhatású étrend kiegészítőként kerül forgalomba. Fontos az előállított termék szempontjából a víz minősége, az új-zélandi környéki különösen tiszta tenger kitűnő erre a célra. Csak a legjobb minőségű alapanyagok kerülnek felhasználásra. a kizárólag új-Zéland partvidékén élő zöldkagyló kiemelkedően magas (több mint 13%) glükozaminglikánt (GAG) tartalma miatt vált ilyen népszerűvé.

Ami az ízületek működéséhez fontos kenőanyag egyik alkotóeleme. A glükozaminoglikán segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.
A glükozaminglikán növelheti a kötőszövetek, mint a például a porcok, inak, szalagok, ízületi tokok rugalmasságát, így csökkenhet azok sérülékenysége.

Képes lehet megállítani az ízületek romlási folyamatát, hozzájárulhat az új porc növekedéséhez.

Napjainkban a mozgásszervi betegségek prevenciójában és kezelésében a zöld kagyló készítmények, az egyik legfontosabb természetes eredetű, igen hatékony és mellékhatásoktól mentes alternatíva.

Néhány javaslat, hogy milyen betegségeknél lehet hatásos:
sportolók
idős korban lévők
jelentős fizikai munkát végző személyek
artrózis, artritisz kezelésében is hatásos lehet
túlsúlyos személyek
porc, kötőszöveti, sport sérüléseknél
megelőzésre felnőtt korban

Utolsó módosítás 2011. december 17. szombat, 20:07
Administrator

Administrator legújabb bejegyzései

Vissza az oldal tetejére